Går du med tanker om at få renoveret haven og få anlagt et nyt haveanlæg, følger her en lidt tips og råd til projektet, hvor vi vender alt lige fra klargøring af haven inden renoveringen påbegyndes, til hvilke tilføjelser man kan overveje i sit nye haveanlæg. En komplet renovering af haven kan hurtigt vise sig at være et stort projekt, men uanset om du går med planer om en komplet renovering, eller blot har tanker om få specifikke ændringer, så kan du helt sikkert finde noget brugbar information i denne artikel.

Rydning af grund

Den første overvejelse man bør gøre sig, er om der er behov for blotlægning og rydning af grund, inden man påbegynder selve arbejdet med renovering af haven. Vil man eksempelvis gerne have lagt ny græsplæne, kan det ofte være en god ide at få kommet godt til bunds i jorden, og sørge for at jorden giver optimale forhold under spiring. Der kan også være behov for at få fjernet buskadser og træfældning, som kan skygge for lysets indgang ind i haven, eller for at give mere plads i haven. I forbindelse med træfældning, kan der også opstå behov for rodfræsning og stubfræsning.

Beplantning

Når selve grunden er gjort klar, kan man nu gå i gang med beplantningen. Beplantning indeholder alt lige fra ny græsplæne, ved såning af græs eller rullegræs, planter, hæk, blomsterbede og meget andet. Et godt bud på en tilføjelse til haven er de såkaldte Cortenstål højbede, hvor rusten i stålet giver en unik rødlig farve, der hurtigt blender ind i resten af haven. Et andet godt bud er de flotte tykke bøgehække, som blandt andet fungerer godt hvis man ønsker forøget privatliv i sin have.

Terrasser og gangarealer

Når grunden er klar til det, kan man begynde at overvejer hvilke tilføjelser man ønsker i sit haveanlæg. En god tilføjelse til enhver have, er en terrasse hvor man kan opholde sig med familie og venner. Terrassen kan man eksempelvis få udført i Jatoba træ, som har et unikt udtryk, eller andre former for træterrasser. Man kan også vælge en fliseterrasse, hvis man er mere til den type af terrasse. Har man først sin terrasse, kan man også overveje om man behøver en overdækning eller afskærmning, så man er bedre beskyttet mod vejret, og kan benytte sig af terrassen selv når det regner eller blæser meget. Fra terrassen og ud til havens andre elementer, kan man få anlagt gangarealer, i form af stisystemer og lignende, og på den måde forbinde haven på en flot og funktionel måde.

Indkørsel, carport og garage

En indkørsel er en nærmest uundværlig del af grunden og haven omkring huset. Udover det praktiske formål ved at have en indkørsel, så kan man også give haven et ekstra løft. Der er nemlig mange muligheder, når man skal have lavet sin indkørsel, og man kan derfor tilpasse indkørslen så den passer ind til have miljøet. Med en indkørsel følger ofte en carport eller en garage, så man sikrer sin bil eller andet inventar mod vejret. En carport sikrer først og fremmest mod regn og andet nedbør fra oven, men har med sine åbne sider sværere ved at beskytte end en garage, som giver komplet ly fra vejret.