Dette indhold er sponsoreret.

Hvordan skal din have se ud? Det lader til, at der i disse år er en bølge på vej, som kræver vildere haver og ukrudt, som ikke længere skal fjernes – det skal ikke engang kaldes ukrudt. Haveejere er dog langt fra enige i, at græsplænen er på vej væk. Vi har græsplænens nostalgi i baghovedet og drømmer om en lange, trimmet plæne. Det passer ikke så godt sammen med en vild have, hvor græsslåmaskinen for det meste skal stå slukket i garagen. Men kan der findes en mellemvej, hvor den vilde have med stærk biodiversitet møder den tæmmede plæne?

Den flotte plæne fra barndommen

Langt størstedelen af os, der voksede op i et hus med have, har oplevet en stor græsplæne. Den tæmmede plæne, hvor der blevet leget gemmeleg, 1-2-3-krone, fodbold og badminton. Vi husker, hvordan der skulle slås græs en gang om ugen eller hver anden uge, og hvor meget græsset voksede i den tid. Nogle har måske været med, da den nye grund skulle have græsfrø plantet og vandes med vandslanger. Det står skarpt i hukommelsen, og sådan en græsplæne har vi selv fået i dag – uden måske at tænke videre over det. Har du endnu ikke en græsplæne, kan du selv få oplevelsen ved at lægge græsfrø.

Det store ”problem”

Problemet er, at vores græsplæner ikke giver de bedste livsbetingelser for ukrudt, bier, sommerfugle, insekter mm. De kender ikke de roser og udenlandske buske, vi planter i haven, og kan derfor ikke bestøve dem. De sidste mange tusinde år har de vænnet sig til de planter, der vokser naturligt i den danske natur – disse planter er næsten slået helt væk. Problemet bliver så, hvad vi skal gøre, når vores fødevarer ikke kan blive naturligt bestøvet af insekterne? Her kunne en løsning være, at vi lod haven vokse sig vild og utæmmet.

Vild og utæmmet have

Den vilde have kunne også være den dovne have. Du kender den måske fra et dødsbo, en tom bolig eller en bolig, hvor haven aldrig benyttes. Her har græs og ukrudt fået lov til at overtage haven, og her vil du formentlig også opleve væsentlig flere bier og sommerfugle. De naturlige planter vokser frem, når vi ikke blander os i, hvad der skal vokse op af jorden og f.eks. ikke planter græsfrø. Tænk engang på alle de timer, du har brugt på at hive ukrudt op. De dage kunne være talte, hvis vi lod haven vokse sig vild. Det ville hjælpe biodiversitet gevaldigt, da denne bliver mindre og mindre for hvert år.

En god kombination

Skal du vælge a eller b? Du kan også vælge lidt fra begge. For græsplænen kan være tæmmet samtidig med, at du lader ukrudtet gro forskellige steder i haven. Noget ukrudt, som f.eks. kællingetand, kan være en fryd for øjet – det samme kan sommerfuglene. Om du nu vælger a, b eller c, skal du altid bruge vandslanger. Selv den vildeste have har brug for lidt hjælp, når temperaturen stiger, specielt hvis vandet bliver borte.