Dette indhold er sponsoreret.

Efterhånden er det i mange nabolag blevet et kapløb om, hvem der i højest grad kan bidrage til at få vendt den aktuelle biodiversitetskrise, der i den grad truer eksistensen for mange af vores insekter.

Denne tendens er glædelig, da konsekvenserne af menneskers gøren og laden kan gå hen og blive uoverstigelig, hvis ikke vi reagerer i tide.

Heldigvis lever vi i en moderne tid, hvor løsningerne som oftest allerede findes, hvis de da ikke hurtigt kan blive fundet blandt de mange forunderlige teknologier, som forskere har beriget civilisationen med gennem tiden.

Selv byboen kan gøre en synlig forskel

Når det kommer til at håndtere de haltende levevilkår for planter og dyr, så kan du faktisk gøre en væsentlig forskel, selvom om du har valgt at bosætte dig midt i storbyen langt fra havets brusen eller skovens fuglekvidder.

Du kan – og bør – selvfølgelig affaldssortere, benytte den kollektive transport til og fra arbejde samt udskifte dine lyskilder i hjemmet til LED-pærer. Men resultatet af denne store indsats kan være svært at få øje på med egne øjne i dagligdagen, hvilket uden tvivl er en hæmsko for mange i forhold til at praktisere disse tiltag.

Et sted, hvor du til gengæld har rig mulighed for at give naturen en stor hjælpende hånd, er faktisk på dit tag. Lad dit tag blive vildt, grønt og tilgroet, og oplev selv de gavnlige effekter heraf.

Sedum tag er nemlig sandsynligvis en af fremtidens svar på løsninger af naturens kritiske tilstand, som følge af menneskets tilstedeværelse. Sedumtage giver naturen, planterne og insekterne hårdt tiltrængte oaser midt i et tæt bebygget område, hvor der ellers er langt mellem mælkebøtterne.

Sedumtage har fået deres navn efter den teknik, der benyttes til at opbygge et levende, grønt tag. Sedum er den botaniske navn for stenurt, som er det, man bruger til opbygningen.

Få selv stor glæde af tagets gode egenskaber

Du vil derudover selv få nogle mærkbare fordele ved at gøre dit tag grønt.

De klimaforandringer, som i øjeblikket finder sted, og som allerede har ændret de vejrmønstre, vi kender, betyder de fleste steder, at nedbør falder i massive mængder på visse tider af året. Derfor er vi nødsaget til at indtænke løsninger på denne problematik i vores byggerier.

Sedumtage er et godt redskab over for rundhåndede regnbyger. Helt op til 80 % af det regnvand, der rammer et grønt, fladt tag i løbet af et år, vil kunne blive tilbageholdt af jorden og vegetationen på taget.

Derudover er sedumtage smarte i forhold til indeklimaet i huset. I den kolde tid har sedumtage en rigtig god isoleringsevne, der sørger for, at varmen forbliver inde i huset. I de varme måneder er tagets græs og planters indhold af vand med til at sørge for, at solens varme ikke trænger ind i huset og gør det til et ulideligt varmt sted at befinde sig.