2020 var et år i bæredygtighedens tegn og alt tyder på, at 2021 fortsætter hvor 2020 slap. Vi snakker madspild, CO2-udledning, forbrug, transport, at skære ned på kød og meget, meget mere.

Med en ny præsident i USA er stormagten igen kommet med på vognen. Det kan mærkes. Det seneste klimamøde har også sat gang i den bæredygtige udvikling og vi ser hele tiden nye teknologier og klimavenlige påfund.

I Danmark er vi dygtige til at leve bæredygtigt, men vi kan altid blive bedre. Et område, der sjældent høres nævnt i bæredygtighedsdebatten, er tandlægerne. Er du interesseret i at høre mere om tandlæger og bæredygtighed, så læs med her. Måske bliver du lidt klogere.

 

At leve bæredygtigt

Den første overvejelse om bæredygtige tandlæger, handler om dig. Og om alle andre mennesker. Ligesom vi snakke klima, miljø og bæredygtighed i forhold til vores jordklode, så kan vi også snakke om det i forhold til enkeltindividet.

Du er dit eget lille bæredygtighedsprojekt, som gerne skulle kunne eksisterer i verdenen og hjælpe med at gøre den til et bedre sted. Det kan du dog kun, hvis du også sørger for at passe på dig selv.

For at du kan leve bæredygtigt, er du nødt til at behandle dig selv bæredygtigt. Det indebærer, at du sørger for, at du kan opretholde dine funktioner og dit helbred, så du fortsat kan leve bæredygtigt.

En af måderne at gøre det på, er ved at gå til årlige tandeftersyn. Du skal passe på dig selv, så du ikke tager skade af den måde du lever på. Jævnlige tandlægebesøg kan derfor hjælpe dig med netop dette.

Heldigvis findes der masser af tandlæger i Danmark. Lige meget som du leder efter en tandlæge københavn, en tandlæge østerbro eller en tandlæge i Aarhus, skal du nok finde en.

 

At praktisere bæredygtigt

Tandlægerne selv har dog også mulighed for at gøre deres praksis mere bæredygtig. Tandlægeindustrien er ikke den mest klimabelastende industri, men lidt har også ret og hvorfor ikke lave en indsats, hvis man nu har mulighed for det.

Når du skal vælge tandlæge, skal du derfor leder efter nogle, der tager grønne tiltag i deres praksis ved f.eks. at:

  • Bruge genanvendelige ting og udstyr til kirurgi og kittel
  • Reparere udstyr og tøj, når det går i stykker
  • Mindske brugen af plastik og finde genanvendelige alternativer
  • Gøre en indsats for bedre affaldssortering på klinikken