Du har måske selv oplevet det. Ellers også så kender du helt sikkert en der har. Skadedyr i mel, gryn og kerner i dit køkkenskab. Den eneste løsning på det er højest sansynligt at smide ALLE de produkter ud du har i skabene, men vi giver dig her en række råd til at forebygge at det sker i dine skabe.
Skadedyrene der kommer i dine mel og kornprodukter er typisk:
- Brødbiller
- Melmider
- Jordnøddebiller
- Rismelbiller
- Tofarvet frømøl
- Tobaksbiller
Fælles for dem alle er at de kan være umulige at komme af med hvis de først er i dine skabe og skuffer, så det er vigtigt at forebygge. Selvom du opbevarer dit korn, mel og gryn i plastikposer i skabene, så kan de små skadedyr sagtens finde vej gennem mikroskopiske sprækker og revner i posen, og ødelægge dit mad.
Du får dem ofte med hjem fra supermarkedet
Skadedyrene som du kan få i dine skabe kommer mange gange med hjem fra supermarkedet i en pose mel eller gryn. Det lader til at økologiske og biodynamiske varer har en tendens til at kunne indeholde flere af disse skadedyr. For det meste opdager man det ikke fordi skadedyrene kan ligge som æg eller meget små larver i melen, og så kommer posen bare i skuffen. Når den først er kommet ind i dit dejligt varme hus og mad skab, så kan det gå stærkt med at sprede sig til de andre fødevarer i skabene.
Brug Condi bøtter og patentglas og kom problemet til livs
Kokke har brugt dem gennem mange år, og flere og flere private er også begyndt at bruge Condibøtter til at opbevare deres korn og mel varer i, i køkkenskabene. Condi bøtterne forhindrer skadedyrene i at sprede sig fra et produkt til et andet. Og så kan de i øvrigt bruges til 1000 andre ting i køkkenet, og er smarte til at organisere ens køkkenskabe og skuffer.
Hold dine skuffer og skabe rene
Sørg for at støvsuge og gøre rent i dine køkkenskabe jævnligt. Gerne en gang om måneden når du alligevel går forbi dem med støvsugeren. Så tager du lige alle hjørner og sprækker grundigt, så eventuelle skadedyr holdes nede.
Frys dit mel ned
Larver og æg kan ikke klare en tur i fryseren, så er uheldet ude, og du mener det er begrænset til et enkelt eller to larver, så kan du fryse melen med i et par døgn. Så dør larverne, og du kan i og for sig spise melen uden fare. Men det skal være op til dig selv om du har lyst til det.