Går du rundt med en drøm at eje et arkitekttegnet hus? Måske dagdrømmer du løbende om, hvordan din drømmebolig skal se ud og være indrettet, men bliver tilbageholdt af prisskiltet på din drøm?

Det er forståeligt at mange går rundt med den overbevisning om, at arkitekttegnede huse koster betydelige summer penge – og for nogen ”det hvide ude af øjnene”. Dog er det vigtigt at huske på, at alt boligbyggeri koster penge. I mange tilfælde afhænger det først og fremmest af, hvor du er i processen, og hvor meget du ønsker at få bygget.

 

Hvor langt er du?

En typisk stor omkostning ved at opføre et nyt hjem er ikke alene huset i sig selv, men også selve grunden. Prislejet kan her variere fra beliggenhed til beliggenhed, da forskellige områder er forskellige i deres popularitet, kommuneforhold mv.

Har du allerede en grund, men et hus, som du ikke ønsker, bør du være opmærksom på, at det også koster penge at nedrive dit gamle hjem før at dit nye kan blive bygget. Alternativt og mere ideelt for pengepungen, har du allerede en tom grund, har du en bedre start, end hvis du var i de to forrige scenarier.

 

Hvad ønsker du?

Efter at du har din grund på plads, omhandler den næste proces, hvad du ønsker og hvor meget. Som udgangspunkt afgøres prisen af arkitekttegnet huse meget af, hvor meget materiale der skal forbruges og hvor meget der skal bygges.

Du kan her dele det processen op i følgende faktorer:

  • Antal rum
  • Størrelserne af huset
  • Størrelserne af rum
  • Antal etager og kælder
  • Størrelserne af opad- og nedadgående planer
  • Antal m^2 der skal bygges
  • Valget af materialer

Ovenstående er blot et udsnit af nogle af de mest gængse faktorer. Ønsker at du få dit boligbyggeri til være så billigt som muligt, bør du lave dig nogle klare og strategiske beslutninger her. Det kan være alt fra at få bygget mindre, udskiftning af materiale, ingen øvre eller nedre etager mv.

 

Slå hjemmet op i flere bidder

Ønsker du at spare yderligere i forhold til betaling af udgifterne og finansiering, kan du vælge at dele dit kommende hjem op i flere bidder. Med dette menes der, at du kan lave flere separate boliger i dit hjem, hvilket også kendetegnes som et dobbelthus.

Det kan være en bedre løsning for dig, hvis du ikke er fuldstændig betryg med at udleje værelser i dit eget hjem. Ved at ombygge dit hjem til 2 eller boliger, kan du dele udgifter op mellem de respektive parter.

Det er dog ikke alle der er lige egnet til dele om fælles udgifterne, hvorfor du bør vælge nogle personer som har en god økonomi, er nogenlunde i samme situation som dig mv.