Hvis du vil hjælpe miljøet, haven og spare tid med at køre på genbrugspladsen med haveaffald, bør du fremstille din egen kompost.

Lav din egen kompost i haven ganske nemt. Der findes tre hyppige metoder til at fremstille kompost, hvor du kan bruge varme, orme eller fremstille en åben bunke af haveaffald til kompostering. Det kræver enten at du køber en kompostbeholder som udvalget på Havekrogen her, eller du fremstiller din egen åbne kompostbeholder.

Den åbne bunke til kompost

Hvis du kun har haveaffald og skal forbedre din jordstruktur, kan du ganske enkel sætte i gang med komposteringen med en åben bunke.

En åben bunke er en nem og billig løsning. Komposten er dog bedst til jordforbedring, da den er ret næringsfattig. Samtidig kan du risikerer at skvalderkål eller kvikgræs vokser i bunken, og bliver fordelt ud når du spreder komposten i haven.

Du bør med fordel bygge en åben kompostbeholder hvor der kan komme luft ind, men samtidig også muligt at vende jorden. Her bør du lave den ene side aftagelig, så du kan komme ind med en greb. Opdelinger/sektioner er også ganske brugbart, da det gør arbejdet med at vende jorden nemmere.

Varmekompostering

At komposterer med varme giver dig næringsrig kompost der er fri for sygdomsskimmel og frø, som kan forekomme med ormekompostering.

Varmekompostering er dog arbejdskrævende og kræver også en beholder. Før du starter komposteringen, skal der være rigelig materiale til føde og kickstart af komposteringen. Det kræver omkring en kubikmeter materiale med vand og gødning.

Denne metode bruges som regel til de store grunde eller foreninger, hvor der måske går flere sammen om at starte og vedligeholde komposten.

Ormekompostering

En anden metode er kompostering med orme i en lukket kompostbeholder. Hvis du bruger orme får du en næringsrig kompost, men kræver dog også nok tilføring af føde til at holde orme i live.

Fordelen ved en lukket beholder er, at bunden er dækket så du får rottesikring. Det giver mulighed for at komposter det organiske køkkenaffald, og som gevinst får du næringsrig kompost til dine planter, bede m.m.

Orme er en driftsikker metode, så længe du husker at smide nok affald på til føde. Orme formerer sig meget, så du kan få masser af kompost til havens vækst.

Hvad kan du komposterer?

Du kan ikke smide alt køkkenaffald på komposten, for så vil du hurtigt få rotter. Kød og lignede må aldrig smides i komposten. Her bør du kun vælge det grønne køkkenaffald, æggeskaller eller blomsterne til kompost i haven.

For at få næringsrig kompost skal du huske at lave det rette blandingsforhold. Her gælder det om at finde balancen mellem kulstof og kvælstof indhold. Hvis der er for høj indhold, vil komposteringen blive langsommere og lav på næringsindhold.

Hold dig fra at smide f.eks. skvalderkål på komposten, da denne plantes rødder kan overleve i årevis. Og hvis den først kommer ud i din have, er det en evig kamp at komme af med den igen.

Placering af kompostbeholder

Du bør placerer din kompostbeholder et sted i haven hvor der er skygge og læ. Her vil det være bedst at finde et sted, hvor den står varmest muligt gennem vinteren.

Hvis den åbne kompostbeholder står forkert, kan du risikerer at komposten udtørrer, så der ikke bliver fremstillet humus.