Hvis du skal bruge en ravlygte, er du måske tilbøjelig til at finde én fra en kinesisk hjemmeside. Her vil de ofte være billigere, og derfor kan det virke som det nemme og oplagte valg. Men desværre er det ofte ikke noget bæredygtigt valg. Det skyldes for det første, at produkterne skal transporteres hele vejen fra Kina til Danmark. Det er en langvarig transport, som slider på miljøet. Derudover er produkterne desværre ofte af lav kvalitet. Det betyder, at du formentlig skal anskaffe dig en ny ravlygte kort tid efter det første køb. Derfor bør du vælge en danskproduceret ravlygte.Hvis du ikke allerede har hørt om ravlygter, så er det en lygte, der får rav til at reflektere gult lys. På den måde er det nemmere at finde ravet – også på lang afstand. Du kan få flere forskellige slags ravlygter. Eksempelvis er nogle af dem designet, så de bedst muligt kan hjælpe begyndere inden for ravjagt. Nogle andre lygter er særligt gode til at lyse langt. Og en helt anden slags ravlygter er blevet designet til at lyse bredt. Uanset, hvilken form for lygte, du vælger, vil den gøre din ravjagt væsentlig nemmere og sjovere. På nettet kan du få hjælp til køb af ravlygte.

Mere om rav

Egentlig er rav hærdet harpiks. Men du finder det ikke i skovene længere. Harpiksen har engang for flere tusinde år siden dryppet ned i skovbunden. Siden er harpiksen blevet hærdet. Derefter har både floder, havet og istiderne sørget for, at harpiksen er blevet flyttet langt rundt omkring. Derfor kan du også finde ravet mange steder i dag. Men det er dog nemmest at finde ved vestkysten i Jylland eller Østersøkysten ved de baltiske lande.

Hvorfor lyser rav i mørket?

Egentlig er det en skrøne, at rav lyser i mørket. Det, som rav egentlig gør, er at reflektere lyset i mørket. Det kan lade sig gøre, fordi rav indeholder nogle mikroorganismer, der lyser, når de bliver lyst på. Da mikroorganismerne vil sammensætte sig forskelligt i de respektive ravstykker, vil ravet reflektere forskellige nuancer af gul tilbage. Farven afhænger nemlig af mikroorganismernes sammensætning. Når du anvender en ravlygte, vil du lettere kunne se ravet. Både på grund af lygten i sig selv, men også fordi at du har mulighed for at indstille på lysets bølgelængde, så ravet lyser endnu kraftigere.

Bliv del af en oldgammel tradition – tag på ravjagt

Når du vælger at tage på ravjagt, skriver du dig selv ind i en oldgammel tradition i Danmark. Ravjagt har nemlig eksisteret helt tilbage i bronzealderen. Og ikke alene har det eksisteret. Det menes også, at ravet spillede en stor rolle i de nordiske landes økonomi. Flere andre folkefærd – blandt andet romerne og grækerne – ville nemlig gerne have fat i ravet. De så ravet som en sjælden luksusvare. I dag anses ravet måske ikke for at være ligeså luksuriøst, men det er stadigvæk et materiale, der kan laves til smykker. Derfor kan det altså også sagtens betale sig at tage på ravjagt den dag i dag.