SKOLER OG BØRNEHAVER

Alt om kompost for

Skoler og børnehaver

Sådan kommer I godt igang med kompostering på jeres skole eller børnehave

Du kan downloade pdf'en til højre med informationen om kompostering for skoler og børnehaver eller læse videre her på siden.

1. Sortering af grønt affald

 

Type af affald

I skal finde ud af hvilke type af grønt affald I gerne vil sortere. Skal det være kaffe fra lærerværelset, skralder fra frugt (Bananskrald, æbleskrog etc.) eller skal det være de grønne rester fra jeres skolekøkken.

 

Sorteringsspand

I skal vælge en skraldespand til sortering, som er let at bruge og let kan tømmes, og så skal den stilles et sted, hvor det er let at komme til den - evt. ved siden af jeres andet affald.

 

Tømning

I skal tømme jeres spand ca. hver 2. dag, så I ikke får bananfluer eller lugtgener. Gør det til en del af skoleopgaverne/ skoledagen, hvor man skiftes til at gøre det. Husk altid at en skal have det overordnede ansvar for at det gøres.

2. Kompostering

 

Valg af kompostbeholder

Valget af kompostebeholderen hænger sammen med valg af komposteringsmetode. Hvis det er kold-kompostering dvs. i ikke-isolerede beholdere tager processen længere tid (8-12 mdr.), men kræver til gengæld mindre vedligehold. Hertil kan man tilsætte kompostorme, der kan hjælpe med at gøre processen hurtigere. I forhold til undervisning er dette også et givende element for elever at se insekters rolle i komposteringsprocessen.

 

Ved varmkompostering er beholdere isoleret og ofte også lidt dyrere. Processen

kan varer ned til 4 måneder, og kan blive ret succesfuld.

 

I skal gøre jer følgende overvejelser:

  • hvilken type og hvor meget affald skal vi kompostere?
  • hvem skal vedligeholde det?

 

I kan se en oversigt over forskellige typer af kompostbeholdere vi har testet under

“Alt om Kompost” til inspiration.

2 kamre-system

Det er bedst at have mindst 2 beholdere: en aktiv beholder og en passiv beholder. Dvs. en beholder hvor I løbende putter jeres grønne affald i. Når den er fyldt bliver den “passiv”, og sættes til at hvile, så komposten kan blive helt færdig til brug.

 

Vedligeholdelse

Beluft din kompost 2-4 gange månedlig alt efter sæson. Dvs om sommeren hvor der er varmt gøres det oftere, og vinteren behøves man næsten ikke vedligeholde. Processen kan gå helt i stå ved frost, men vil så gå igang igen, så snart vejret er varmere.

Når du belufter eller omstikker, så tager du en greb, og sikre luft ned i komposten dvs du vender den 15-20 gange. 2-3 gange årligt vender du hele komposten efter behov.

Opstart af kompost

Kompost er lidt som surdej - det er rigtig godt at bruge lidt fra en anden kompost til

at sætte processen igang, da den indeholder massevis at mikroorganismer og svampe, der er med til at nedbryde det grønne affald. Hvis man ikke lige kan finde noget gammel kompost kan man med fordel tage nogle spadefulde lokal jord, som også indeholder en masse mikroorganismer m.m.

3. Brug af komposten

 

Hvornår er komposten færdig?

Komposten er færdig når den ligner jord og dufter af skovbund. Hvis den har klumper kan man evt. si dem fra, og lade dem kompostere lidt længere. Ellers blot grave dem nederste i bedet.

 

Blandingsforhold

Bland komposten i 1:1:1 - dvs ca. 1/3 kompost - ca. 1/3 sand - og ca. 1/3 jord fra sidste år (overskudsjord fra potter, bede etc.) Sand kan udelades.

Hvis I har bede kan komposten direkte vendes i bedets jord.

Hvor kan komposten bruges?

Komposten kan bruges som næring til alle planter, bede og grønne områder. Brug den til jeres skolehave til jeres grøntsager, brug den i et skole-bed, brug den som bunddække på grønne områder, brug den til dyrkningsworkshop og events i potter/krukker. Dvs brug den som du ellers vil bruge jord du køber i sække.

Se projekter for skole og børnehaver

Email

info@kompostbudene.dk

 

Adresse

Jemtelandsgade 3, 4. sal

2300 København S